SerbianEnglish (United Kingdom)
nedelja, 22 jul 2018
Početna Informacije Smjernice za autore

Meni

Inteligentna rješenja za društvo znanja

Smjernice za autore PDF Štampa
petak, 08 jun 2018 09:40

 

O ČASOPISU

Fokus i tematika

Časopis  za Geopolitiku je recenziran online časopis koji će se objavljivati neperiodično od strane našeg uredničkog tima. Časopis pruža neposredan otvoren pristup svom sadržaju na principu da je istraživanje slobodno i dostupno javnosti u cilju promocije globalne razmjene znanja.

Časopis će nastojati   istraživanjem i promocijom tematika kao što su geopolitika, geo-ekonomija, sajber, obrazovanja i kulture, privući istraživače, analitičare, akademske radnike,  i profesionalce iz navedenog područja. Pozivani su da predstave svoje poglede na navedenu tematiku koji bi mogli doprinijeti rješenjima i dati odgovor na prevazilaženju kriza te svih oblika nasilnog sukoba u svijetu koji se mijenja.

 

Recenzija  časopisa


Svi tekstovi istraživačkog časopisa podvrgnuti su recenziji, definisanim kao pribavljanje mišljenja stručnjaka recenzenata na terenu o individualnim rukopisima. Naš proces recenzije (peer review) je povjerljiv, što znači da su identiteti recenzenta i autora skriveni od recenzenata, i obrnuto, tokom postupka pregleda. Sagovornici recenzenata neće imati sukob interesa. Potiču se da istaknu relevantno objavljeno djelo koje još nije citirano.Urednici našeg časopisa poduzimaju  razumne  korake kako bi prepoznali i spriječili objavljivanje radova u kojima je došlo do pogrešnog ponašanja u istraživanju. U slučaju da urednici budu otkrili ili obavješteni o bilo kakvim primjedbama za nedolično ponašanje u istraživanju, urednici će postupiti na odgovarajući način i nakon objavljivanja radova.

Urednici našeg časopisa slijede smjernice o povlačenju članka koje je usvojio „Odbor za etiku“ u cilju poštovanja etničnosti prilikom objavljivanja a dostupan je na: http://publicationethics.org/files/retraction%20guidelines.pdf Urednici našeg časopisa uvijek su spremni objaviti ispravke, pojašnjenja, povlačenje tekstova i ispričati se kada je to potrebno.

 

Kontakt i podrška

Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Glavni urednik:

Dr. Sandra Santrač

Slanje radova na Email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 

Uređivački odbor:

Prof. dr. Daniel Abraham Romano

Prof. dr. Nenad Suzić

Dr. Sandra Santrač

 

 

 

SMJERNICE ZA AUTORE

 

Pozivamo  analitičare,  ostatak akademske zajednice,  mlade stručnjake i studente koje interesuje istraživanje iz navedene tematike da podnesu koji će biti kategorizovani kao naučno istraživački radovi, istraživačke analize, eseji, stanovišta i refleksije. Tekstovi će biti objavljeni  zavisno od  tematskih oblasti i mišljenja uređivačkog odbora. Molimo da istraživanja iz navedenih oblasti budu napisana u skladu sa datim uputama. Naš think tank afirmiše širenje novog znanja među studentima i mladim stručnjacima kao doprinos u virtuelnom okruženju svijeta koji se mijenja.

Članci predani za objavljivanje trebaju se temeljiti na akademskim standardima. Svi radovi se trebaju pridržavati pravilne gramatike, pravopisa, interpunkcija i strukture rečenice, a mogu biti pisani na srpskom, hrvatskom, bosanskom i engleskom jeziku.

Prijavljeni tekstovi trebaju biti  dizajnirani na akademskim principima, odnosno naučno istraživačkoj metodologiji,  bazirani na originalnosti  rada  u  vezi sa  aktuelnom temom. Časopis za geopolitiku, prihvata originalne  rukopise visoke kvalitete. Svi radovi se trebaju pridržavati pravilne gramatike, pravopisa, interpunkcija i strukture rečenice, a mogu biti pisani na hrvatskom, bosanskom, srpskom i engleskom jeziku.

Naš cilj je obavijestiti autore o odluci o objavljivanju njihovih dostavljenih tekstova u roku od tri mjeseca. Autori mogu očekivati komentare na svojim e-mail-ovima od  strane urednika u roku od dva mjeseca. Nakon recenzije prihvaćen tekst će biti objavljeni u Časopisu za Geopolitiku, ako ispunjava navedene standarde i tretiraju zadanu i aktuelnu problematiku. Copyright članaka ostaje  autorima, ali i pravne odgovornosti. Potencijalni autori trebaju poslati datoteke svojih rukopisa (uključujući sažetak) tim da autori  zainteresovani  za objavu  rada  trebaju uzeti u obzir da:

-Radovi trebaju  biti objektivni, nestranački, utemeljeni na dostupnim činjenicama i open source informacijama;

-Tekstovi trebaju predstavljati izvorno istraživanje koje  nije objavljenno negdje drugdje,

-Copyright  teksta  ostaje autoru - ali to ujedno čini pravnu odgovornost autora zbog bilo kojeg sadržaja;

-Uredništvo želi biti unaprijed obaviješteni o ponovnom objavljivanju teksta koji je izvorno objavljen na našoj web stranici;

-Urbanlogic Center ne zahtijeva isplatu od autora, ali ne nudi ni plaćanje autorima članaka. Takođe, naše uredništvo ne prima novac, niti prihvata plaćanje za svoj rad;

-Da bi se osigurala nepristrana recenzija  radova, urednik ih dostavlja u dvije datoteke: cijeli članak s imenom  autora, sažetkom, kompletan tekst s zabilježakama  i  autorova  biografija , druga sadrži  anonimnu verziju bez imena autora i biografije.”

-Podnesci mogu biti dugi do 4.000 riječi, da imaju krajnje bilješke u uglate zagrade [ne fusnote ili Harvard citat] i po mogućnosti treba biti napisan u Wordu, veličina slova 0,12, font Times New Roman. Ako je tekst duži, zbog ocenjene visoke kvalitete rada urednici ga mogu prihvatiti.

Pravne napomene

Časopis za Geopolitiku je domaćin članaka odnosno radova,  koji odražavaju raznolikost mišljenja. Stajališta izražena u našem Časopisu sa empirijskim dokazima navedenim zbog kredibilnosti i kompetentnosti teksta, isključiva su odgovornost  autora; Njihovi stavovi i pogledi ne odražavaju nužno stavove i poglede časopisa i Uredničkog tima ili svoje matične organizacije, odnosno Urbanlogic Center koji je promoter navedene istraživačke inicijative.

 

Zahtjevi:

-Naslovna stranica: bi trebala  sadržavati  naslov autorovog  članka, ime i prezime, naziv institucije i adresu e-pošte.

-Apstrakt: bi trebao uključiti  teze autora, metodologiju, i značaj rada sa drugim disciplinama unutar područja istraživanja date tematske oblasti. Sažetak bi trebao da sadrži do 300 riječi.

-Ključne riječi: navedite 3 do 6 riječi koje opisuju sadržaj članka.

- Uvod : Uredništvo smatra da čitatelji trebaju imati priliku upoznati autorove   motive za odabranu tematsku oblast ili  konkretnu izolovanu problematiku, te uključivanje u ovo područje istraživanja. To bi u osnovi bila   napomena čitateljima, da opisuje razloge datog istraživanja,  i njegov značaj u geografskom području na koje se istraživanje odnosi.

-Puni tekst, dužina  do 20 stranica, ako je tekst duži slijedi dogovor  urednika.

-Bibliografija

-Prilozi ili dodatnog materijala: preporučujemo vam da sve relevantne fotografije, dijagrame ili grafikone unutar tijela samog članka, pored odgovarajućih pasusa. To bi trebao biti na odgovarajući način navedeno.


Dopuštene vrste datoteka:

Microsoft Word (2007 ili kasnije)
PDF

Format:

12 pt -font, Times New Romans,

Razmak  linija dvostruka praznina,

Margine gore, dolje, desno, lijevo, 2,5 cm.

 

Reference u tekstu (primjeri):

(Michalski, 2006: 2).
(Smith 2011)

Reference na kraju članka - abecednim redom (primjeri):

Članci u časopisima:

Smith, Charles Anthony and Heather M Smith. 2011. “Human Trafficking: The unintended effects of United Nations intervention.” International Political Science Review 32(2): 125–146.

Knjige:

Bartolini, Stefano and Peter Mair. 1990. Identity, Competition, and Electoral Availability: The Stabilisation of European Electorates 1885-1985. Cambridge: Cambridge University Press.

Poglavlja u knjigama:

Lawson, Kay. 1988. When Linkage Fails. In Kay Lawson and Peter H Merkl (eds) When Parties Fail: Emerging Alternative Organizations. Princeton, NJ: Princeton University Press, 13–38.

Online publikacije:

Anthony H. Cordesman, Saudi Arms Sales: Boosting a Strategic Partnership in the Gulf (Washington, DC: Center for Strategic and International Studies Press, Jun 3, 2018): available at:  http://csis.org/files/publication/101103_SaudiArmssale.pdf Content/uploads/2018/05/18/.pdf

Neobjavljena djela:

Bardi, Luciano (1992) The Empirical Study of Party Membership Change, Mimeo, University of Bologna.

 

Napomene:

Plagijat bilo koje vrste se neće tolerisati od strane Centra. Uredništvo će pregledati i urediti istraživačke podneske za provjeru odgovarajućih citata i ostalih akademskih načela kao:

- Namjerna upotreba plagijata u bilo kom obliku odnosno bezobzirno zastupljenosti tuđe riječi, misli, ili ideje kao vlastitim bez atribucije u vezi s podnošenjem akademskog rada, bilo da ocjenjuju ili na neki drugi način.

-Falsificiranje, izrada, ili krivo predstavljanje podataka, ostalih informacije ili citata u vezi s akademskim zadatkom.

-Uređivački odbor će autorima koji su prekršili akademska načela ograničiti pristup objavljivanja.