O ČASOPISU

Fokus i djelokrug
Časopis Geopolitika je multidisciplinaran naučni časopis koji će se objavljivati periodično od strane našeg uredničkog tima. Časopis pruža neposredan otvoren pristup svom sadržaju na principu da je istraživanje slobodno i dostupno javnosti u cilju promocije globalne razmjene znanja.
Žurnal će nastojati istraživanjem i promocijom tematika kao što su geopolitika, sajber, geo-ekonomija, međunarodni odnosi, zaštita kritične infrastrukture, ekonomske, obrazovne i kulturne politike, privući istraživače, studente, analitičare, akademske radnike, i profesionalce iz navedenog područja.
Pozivani su da predstave svoje poglede na navedenu tematiku koji bi mogli doprinijeti rješenjima i dati odgovor na prevazilaženju kriza te svih oblika nasilnog sukoba u svijetu koji se mijenja.
Svi radovi se trebaju pridržavati pravilne gramatike, pravopisa, interpunkcija i strukture rečenice, a mogu biti pisani na srpskom, bosanskom, hrvatskom i engleskom jeziku, a bit će objavljeni na jeziku kojim je rad pisan.

Područje pokrivanja: Politologija: Multidisciplinarne društvene nauke

Redakcija, kontakt i podrška:
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Glavni urednik:
Sandra Santrač
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Uređivački odbor:
Prof. dr. Daniel Abraham Romano
Prof. dr. Nenad Suzić
dr. Sandra SantračRecenzija časopisa

Svi tekstovi istraživačkog časopisa podvrgnuti su recenziji, definisanim kao pribavljanje mišljenja stručnjaka recenzenata na terenu o individualnim rukopisima. Naš proces recenzije (peer review) je povjerljiv, što znači da su identiteti recenzenta i autora skriveni od recenzenata, i obrnuto, tokom postupka pregleda. Sagovornici recenzenata neće imati sukob interesa. Potiču se da istaknu relevantno objavljeno djelo koje još nije citirano. Urednici našeg časopisa poduzimaju razumne korake kako bi prepoznali i spriječili objavljivanje radova u kojima je došlo do pogrešnog ponašanja u istraživanju.
U slučaju da urednici budu otkrili ili obavješteni o bilo kakvim primjedbama za nedolično ponašanje u istraživanju, urednici će postupiti na odgovarajući način i nakon objavljivanja radova.
Urednici našeg časopisa slijede smjernice o povlačenju članka koje je usvojio „Odbor za etiku“ u cilju poštovanja etničnosti prilikom objavljivanja a dostupan je na: http://publicationethics.org/files/retraction%20guidelines.pdf
Urednici našeg časopisa uvijek su spremni objaviti ispravke, pojašnjenja, povlačenje tekstova i ispričati se kada je to potrebno. (Detaljnije u tekstu Uređivačka politika)

 

SMJERNICE ZA AUTORE

Prijavljeni tekstovi trebaju biti dizajnirani na akademskim principima, odnosno naučno istraživačkoj metodologiji, bazirani na originalnosti rada u vezi sa aktuelnom temom. Časopis Geopolitika, prihvata originalne rukopise visoke kvalitete. Svi radovi se trebaju pridržavati pravilne gramatike, pravopisa, interpunkcija i strukture rečenice, a mogu biti pisani na bosanskom i engleskom jeziku.
Naš cilj je obavijestiti autore o odluci o objavljivanju njihovih dostavljenih tekstova u roku od tri mjeseca. Autori mogu očekivati komentare na svojim e-mail-ovima od strane urednika u roku od dva mjeseca. Nakon recenzije prihvaćen tekst će biti objavljeni u Časopisu Geopolitika, ako ispunjava navedene standarde i tretiraju zadanu i aktuelnu problematiku. Copyright članaka ostaje autorima, ali i pravne odgovornosti. Potencijalni autori trebaju poslati datoteke svojih rukopisa (uključujući sažetak) tim da autori zainteresovani za objavu rada trebaju uzeti u obzir da:

 • Radovi trebaju biti objektivni, nestranački, utemeljeni na dostupnim činjenicama i open source informacijama, pisani prema APA standardu.
 • Tekstovi trebaju predstavljati izvorno istraživanje koje nije objavljenno negdje drugdje,
 • Copyright teksta ostaje autoru - ali to ujedno čini pravnu odgovornost autora zbog bilo kojeg sadržaja;
 • Urbanlogic Center želi biti unaprijed obaviješteni o ponovnom objavljivanju teksta koji je izvorno objavljen na našoj web stranici;
 • Urbanlogic Center ne zahtijeva isplatu od autora, ali ne nudi ni plaćanje autorima članaka. Takođe, naše uredništvo ne prima novac, niti prihvata plaćanje za svoj rad;
 • Da bi se osigurala nepristrana recenzija radova, urednik ih dostavlja u dvije datoteke: cijeli članak simenom autora, sažetkom, kompletan tekst s zabilježakama i autorova biografija, druga sadrži anonimnu verziju bez imena autora i biografije.”
 • Podnesci mogu biti dugi do 20 strana, pisan prema APA standardu napisan u Wordu, veličina slova 0,12, font Times New Roman. Ako je tekst duži, zbog ocenjene visoke kvalitete rada urednici ga mogu prihvatiti.


Zahtjevi:

 • Naslovna stranica: bi trebala sadržavati naslov autorovog članka, ime i prezime, naziv institucije i adresu e-pošte.
 • Apstrakt: bi trebao uključiti teze autora, metodologiju, i značaj rada sa drugim disciplinama unutar područja istraživanja date tematske oblasti. Sažetak bi trebao da sadrži do 300 riječi.
 • Ključne riječi: navedite 3 do 6 riječi koje opisuju sadržaj članka.
 • Uvod: Uredništvo smatra da čitatelji trebaju imati priliku upoznati autorove motive za odabranu tematsku oblast ili konkretnu izolovanu problematiku, te uključivanje u ovo područje istraživanja. To bi u osnovi bila napomena čitateljima, da opisuje razloge datog istraživanja, i njegov značaj u geografskom području na koje se istraživanje odnosi.
 • Puni tekst, dužina do 19 stranica, ako je tekst duži slijedi dogovor urednika.
 • Bibliografija
 • Prilozi ili dodatnog materijala: preporučujemo vam da sve relevantne fotografije, dijagrame ili grafikone unutar tijela samog članka, bi trebalo biti na odgovarajući način navedeno.

 

Dopuštene vrste datoteka:

Microsoft Word (2007 ili kasnije) 

Format:

12 pt –font, Double spaces, Times New Romans,
1” Margins top, bottom, right, left (margine gore, dolje, desno, lijevo, 2,5 cm).

Dužina:

Do 20 stranica za pun tekst

Reference u tekstu (primjeri):

Kada se citira referenca unutar teksta, koristiti slјedeći model: (prezime autora, godina izdanja). Ako autori iz različitih referenci imaju isto prezime, koristiti i inicijale autorovog imena u citatu, npr. (Ford E. Martin,1992) odnosno Ford E. Martin (1992). Ako se dva ili više autora citiraju na istom mjestu, treba ih navesti abecednim redom u okviru istog citata, razdvojene tačka zarezom, npr. (Brown, 1991; Smith, 2003).
Kada su dva autora rada, navode se prezimena oba, dok se u slučaju većeg broja autora navodi prezime prvog i skraćenica „i dr.“ ili „et al.“. (Locke A. Edvin, et al. 1990).
Citate postaviti na za to odgovarajuća mjesta u tekstu dokumenta (vidi primjere). Svaki citat, bez obzira na dužinu, treba da prati referenca sa brojem strane uz obavezne znakove navoda na početku i na kraju citata. Primjer: (Michalski, 2006: 2)

Reference na kraju članka - abecednim redom (primjeri):

Članci u časopisima:

Brethower, M. Dale, & Dams, Piter (1999): "Systems Thinking (and System Doing)". Performance Improvement Journal, 38 (1), 37-52.
Marine Corps Doctrinal Publication vol.1: Warfighting United States Government as Represented by the Secretary of the Navy, Henceforth MCDP July 21, 1997, 9. (43-58)
Rosenau, J. N. (2006). Political science and political processes: Rosenau, New York, J.N., & e Study of World Politics, Vol. 1, Routledge 25-35
Smith, Charles Anthony and Heather M. Smith (2011). “Human Trafficking: The unintended effects of United Nations intervention.” International Political Science Review 32(2): 125–146.

Knjige:

Geusau, A. (2009). Cultural Diplomacy Waging War by Other Means, Nijmegen, Wolf Legal Publishers
Ninkovich, F. (1981). Diplomacy of Ideas: U.S. Foreign Policy and Cultural Relations 1938-1950, Cambridge, MA, Cambridge University Press
Nye, J. (2004). Soft Power: The Means to Success in World Politics, Cambridge, MA, Cambridge University Press, Perseus Books

Poglavlja u knjigama:

Lawson, Kay. 1988. When Linkage Fails. In Kay Lawson and Peter H Merkl (eds) When Parties Fail: Emerging Alternative Organizations. Princeton, NJ: Princeton University Press, 13–38.

Online publikacije:

American Corner information provided by IIP. Stats based on numbers as of March, 2008. www.America.gov pristup 25. 10. 2018.
Saunders, F.(1999): The Cultural Cold War, New York, The New Press Second Life is a virtual world launched in 2003 in 2007 http://blog.secondlife.com/?s=metrics pristup 10. 05. 2018.

Neobjavljena djela:

Bardi, Luciano (1992) The Empirical Study of Party Membership Change, Mimeo, University of Bologna.


Pravne napomene

Časopis za Geopolitiku je domaćin članaka odnosno radova, koji odražavaju raznolikost mišljenja. Stajališta izražena u našem Časopisu sa empirijskim dokazima navedenim zbog kredibilnosti i kompetentnosti teksta, isključiva su odgovornost autora; Njihovi stavovi i pogledi ne odražavaju nužno stavove i poglede časopisa i Uredničkog tima ili svoje matične organizacije, odnosno Urbanlogic Center koji je promoter navedene istraživačke inicijative.
Autori preuzimaju pravnu i moralnu odgovornost za ideje iznete u svojim radovima. Izdavač neće snositi nikakvu odgovornost u slučaju ispostavljanja bilo kakvih zahteva za naknadu štete

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 16 gostiju i nema prijavljenih članova