Zvonimir Čalušić

Zbigniew Brzezinski, do smrti savjetnik nekoliko poslednjih američkih predsjednika, autor kultnog djela geopolitike Velika šahovska tabla, koja u osnovi predstavlja plan opkoljavanja Rusije, njenu fragmentaciju i porobljavanje pravoslavnih slavena. To podrazumjeva dalju fragmentaciju Srbije, zakavkazja, i Srednjeazijskih država u brojne manje etničke države, uz postavljanje marionetskih vlada. SAD su mišljenja da je Rusija prilično već okružena, izolovana i pogođena zapadnim sankcijama.

Globalno prestrojavanje

Brzezinski je objavio novu stratešku viziju "Prema globalnom prestrojavanju" kojom želi da SAD shvate, da se era globalne dominacije ne završava, već da Sjedinjene Države snažno i bezkompromisno moraju preuzeti vođstvo u poravnavanju arhitekture globalne moći. Pored pet osnovnih prijedloga u nastajanju preraspodjele globalne političke moći glavni uslov je nasilno političko buđenja na Bliskom istoku u cilju stvaranja haosa, što su prvi signali za realizaciju novog globalnog prestrojavanja. Zbigniew Brzezinski,The American Interest 17 April 2016:
Možemo zaključiti prema novom razvoju scenarija na Bliskom Istoku, da će se instrumentalizovati ne ISIL, već Al Qaeda, jer sve karte su na stolu, jer je napokon car go. Sa obzirom da nadnacionalne kompanije imaju ogroman poslovni interes u regionu, one će plaćati svoje korporacijske plaćenike kao i plaćenike iz SAD koji se okupljaju preko različitih veteranskih agencija. Vašington je shvatio da Rusi posjeduju sve pismene i materijalne dokaze, te izjave hiljada svjedoka o tome ko je instrumentalizovao, organizovao, podržavao i naoružavao ISIL tj. Al Qaedu na Bliskom Istoku. Rusi znaju genezu nastanka ISIL, kao što to danas znaju i pojedine zapadne države. Naravno da su Al Qaedi oružje dostavljale SAD, Engleska, Francuska, Turska, Izrael kao i zalivske zemlje na čelu sa Saudiskom Arabijom. Ne možemo zaboraviti Tursku, koja ima izuzetne odnose sa Katarom, gdije SAD ima najveću bazu u regionu te Saudiskom Arabijom, i još uvjek je važan član NATO-a. Stoga, SAD još snažno računaju na Tursku, bez obzira na izvjesnu saradnju sa Moskvom. Turska je u ekspantiji i postaće netaobilazan geopolitički igrač po pitanju Bliskog istoka, Kavkaza i Balkana. Uz navedeno, Turska ima snažnu javnu i kulturnu diplomatiju.

Uz novu strategiju oslonjenu na Brzezinskog novi-stari operativni plan je da se ikoristi radikalni islam, koji bi se na terenu operacinalizovati ovaj put pod vođstvom Al Qaede. Amerika je stvarni osnivač ISIL-a, odnosno ID. Zadatak je bio i ostao, stvoriti masovni haos na Bliskom istoku, za i u ime korporacija, odnosno imperijalizma.

U toku je druga faza političkih i obavještajnih operacija pri čemu se pokušavaju uvući Kina i Rusija u konfrontaciju sa zemljama u okruženju, ali i sa Sirijom. Iz dva razloga: Neutralizovati Ruse na Bliskom istoku u ime duboke države i korporacija, a radi interesa bankarske elitu, te sprečiti rusku pomoć Iranu i prodor prema Persiskom zalivu a tim sprečiti prodor Kine prema Africi. Pri tome će se koristiti različite metode od podmetanja i manipulacija (medijskih, političkih, obavještajnih), sajber operacija sa podmetnutim digitalnim artefaktima (tragovima, u vidu ruske azbuke ili simbola), crnim operacijama, operacijama pod lažnom zastavom, da bi praktično izazvali sukobe svi protiv svih. Sinhronizovano sa navedenim operacijama u Iranu, Rusiji i Kini, izazvati pobunu islamista (korištenjem identične taktike kojom se uspjela slomiti ruska invazija u Afganistanu). SAD je prisutan, logistički, materijalno, čak vojno, ali glavni izvođači radova od sad će biti Al Qaeda koja ujedinjuje Muslimansku braću, koji su i do sada predvodili sunitske salafiste na Bliskom istoku. U tom cilju SAD grozničavo rade da osiguraju tzv. Baffer zonu, kao odskočnu dasku za sve operacije u regiji, koje će lansirati iz Iraka Ona se nazire i naslonjena je uz irčko-jordansku granicu.

Paralelno sa navedenim aktivnostima, taktikom hladno-vruće, SAD pokušavaju uskladiti strategiju s Kinom, jer su manje moćni od dva protivnika Rusije i Kine, uz tezu da su Sjedinjene Države i Rusija osuđeni da budu vječni neprijatelji.

Brzezinski novom i poslednjom strategijom donosi pet "istina" o trenutnoj geopolitičkoj situaciji sa smjernicama o tome, kako se SAD trebaju ponašati kada se suoče sa strateškim protivnicima.

  1. Sjedinjene Države su velika svjetska politička, ekonomska i vojna najmoćnija sila, uz činjenicu da više nije globalna imperijalna sila.
  2. Druga istina je da Rusija doživljava najnoviju konvulzijsku fazu svoje imperijalne devolucije. Rusija nije zabranjena-ako postupi mudro-da postane vremenom vodeća europska nacija-država, ali da se odrekne globalnih namjera, i prepusti vođstvo EU.
  3. Kina permanentno raste, iako nešto sporije u posljednje vrijeme, ali je Americi skoro jednaka i vjerojatno budući suparnik.
  4. Europa nije sada, vjerovatno neće ni postati globalna sila. Ali to može imati konstruktivnu ulogu u preuzimanju vođstva u vezi s transnacionalnim prijetnjama globalnog blagostanja, pa čak i ljudskog opstanka.
  5. Danas je evidentno nasilno političko buđenje muslimana u post-kolonijalnim muslimanskim državama. Sledila je zakašnjela reakciju većinom europskih sila, na njihove aktivnosti, uz povremeno prekomjernu upotrebu sile. Problematična je pojava ogromnog razdora unutar islama.

Rusi su međutim, već analizirali navedenu strategiju i vjerojatno neće sudjelovati u ovoj igri, osim ako Amerikanci ne uspiju pobunit muslimanske države na Kavkazu, regionu Bliskog istoka a pogotovo u Rusiji. Brzezinski strategija je vrlo opasna i podrazumijeva mogućnost sukoba između Rusije i SAD-a.

Kako je već navedeno, Zbigniew Brzezinski je bio savjetnik pet poslednjih američkih predsjednika, Brzezinski, adviser of 5 US Presidents, a među njima je i Obama. Činilo se da su odustali od operacionalizacije njegove Grand Chessboard Strategy koja je napisana kao priručnik (Hand book), o strategiji uništenja Rusije, koja bi u nepromijenjenom obliku neizbježno dovela do WWIII.

Brzezinski je predstavio je svoj plan dovođenjem svijeta u kompletni haos koji je već na djelu, srozan uticaj UN, hibridni mediji (numerički, mrežni, politički) kao fabrika hiljada laži, te nepoštovanje međunarodnih pravila i sporazuma). Pozivaju se na međunarodna usvojena pravila i povelje, ljudska prava, prijetnje rezolucijama SBUN, poštovanje prava medija, samo kada je potrebno optužiti protivnike, koja zdušno i grubo krše kao i njihovi najbliži saveznici. Problem SAD je što se pojavljuju protivnici takve politike iz redova njehih najbližih dojučerašnjim saveznika, jer od njih zahtjevaju ispoljavanje identične patološke mržnje prema Rusiji, uz uvođenje ekonomskih i političkih sankcija, još pri tom da krše različite uspodtavljene zakonske norme i pravila koje su SAD same uspostavile kao ponosni predvodnik progresa i demokratije. Ali, prioritet je uništiti Rusiju, oprobanim metodama destrukcije država, kojima smo svjedoci godinama. SAD i Britanija to više i ne kriju, rade otvoreno, metodično, korak po korak, uz upotrebu sile u nametanju tenkovske demokratije, bez suptilnosti i šarma, svega onog što su nekad radili stari asovi diplomatije na sofisticiran način. Budući događaji, neće dovesti do hladnog rata, već do urušavanja svjetskog poretka, dovođenja svijeta u haos, gdje će svi biti gubitnici. Padaće i nestajati, kao, možemo reći i ove-već stare civilizacije poput Evrope čija je personifikacija Rimsko carstvo, koje će pasti zajedno sa (Vatikanom), a rađaće se nove, i to pod uslovom da ne bude masovnih nuke udara i kontraudara. Stratezi pentagona u svojin doktrinama su predvidjeli dvije novine: mogućnost preventivnih udara bez najave u slučaju veće štetu od sajber napada, te upotrebu taktičkih NUKE udara od 2-20 kilotona kada situacija to zahtjeva.

Možda to zaslužujemo, možda je to istorijsko i biološko pravilo kojima ljudska rasa ima potrebu za cikličnim promjenama u destrukciji imperija i cicilizacija. Ovaj put se to dešava zahvaljujući sterilnoj evropskoj političkoj eliti i kolosalnim migracionim inžinjeringom u režiji bankarske i političke elite imperijalizma koji danas vode cionisti. Uostalom i prethodna rimska carstva su padala zbog prevelikog broja imigranata i nepovoljne demokrafije autohtonog stanovništva.

Ako pokušamo pronaći u američkom Ustavu da je republika, uspjećemo, ali nema pomena da su demokratska država. Oni su od stvaranja svoje države pomognute novcem novonastale bankarske elite predodređeni da imaju ulogu predatora koji do danas dekonstruišu države i stvaraju dužnike i sirotinju.

SAD bi se trebale prisjetiti izreke svog poznatog pisca Marka Tvena, koji je rekao: Katkada se pitam, vode li ovaj svijet vrlo pametni ljudi koji nas zezaju, ili hrpa kretena koji misle ozbiljno?

Sve počine sa scenarijom uništitenja pozicije Rusije na Bliskom istoku, u što se može uračunati i Balkan, jer je cilj ne samo Rusija, cilj je Evropa. Gospodariti Rimlendom i Euroazijom Balkana, ne podrazumjeva postojanje jake Evrope, čak jne upitno njeno postojanje. Ona je samo opasnost za globaliste, jer Moskva razmišlja o zajedničkoj Euroaziji sa Evropom. Čak je i Brzezinski priznao da je Putin je previše pametan da igra ovu njihovu igru, te da će biti proaktivan i korak ispred, i da će se zamišljen scenarij kako je planiran vjerovatno morati sprovesti do kraja poslije Putina.