dr. Sandra Santrač

Uvod:

Vladi RS se sve češće upućuju zahtjevi za smanjenjem poreza, prije svega u realnom sektoru, od strane privrednika, ekonomista, te građana i opozicionih stranaka. Prijedlozi se odnose na smanjenja kamatnih stopa, prije svega u cilju rasterećenja privrede, stabilizacije i zaposlenja. Pozicija i opozicija se slažu da treba tražiti rješenja radi zadržavanja mladih radnika koji su primorani da napuste RS, u potrazi za poslom, ali ne pokazuju želju da koriste instrumente koji su odmah operativni.

dr.Sandra Santrač

Uvod:

Dve najznačajnije svjetske liste za rangiranje kvaliteta univerziteta su kineska Shangai Jiao Tong University Academic Ranking of World i engleska THES-Times Higher Education Supplement. Na njima se ne nalaze univerziteti iz RS.
Univerzitet u Banjaluci je notiran na španskoj Webometrics Ranking of World Universities, i nalazi se na 3404. mjestu. Lista se dvaput godišnje ažurira i njom je obuhvaćeno preko 6 000 obrazovnih ustanova u svijetu. Lista koju su formirali Španci u osnovi je irelevantna zato što rangira univerzitete pomoću četiri najpoznatija web pretraživača, što znači da se radi o prisustvu radova na internetu u elekronskom izdanju i broj posjeta stranici Univerziteta, a to adekvatno ne ukazuje na kvaliet Univerziteta.

dr. Sandra Santrač

Pored činjenice da je ultura način funkcionisanja jednog društva, ona se suočava sa sve većim institucijalnim i finansijskim teškoćama. Kada vlade pojedinih zemalja EU, predlažu uštede-zbog teških vremena prilikom donošenja ekonomskih politika, bolje rečeno kresanje budžeta, prvo je na udaru sektor kulture. Takva praksa je omiljena na našim prostorima, samo što napr. Njemačka ili Francuska godišlje izdvajaju za kulturu oko deset milijardi eura. Stoga, donosioci kulturnih politika zbog izdvajanja tradicionalnio niskih stavki iz budžeta za sektor kulturu bi mogli sa više pažnje sagledati potrebe navedenog sektora bar proporcionalno, zbog činjenice da su budžeti država na ovim prostorima daleko manji.

Zvonimir Čalušić

Zbigniew Brzezinski, do smrti savjetnik nekoliko poslednjih američkih predsjednika, autor kultnog djela geopolitike Velika šahovska tabla, koja u osnovi predstavlja plan opkoljavanja Rusije, njenu fragmentaciju i porobljavanje pravoslavnih slavena. To podrazumjeva dalju fragmentaciju Srbije, zakavkazja, i Srednjeazijskih država u brojne manje etničke države, uz postavljanje marionetskih vlada. SAD su mišljenja da je Rusija prilično već okružena, izolovana i pogođena zapadnim sankcijama.